Max Verstappen nu echt een gearriveerd Formule 1-coureur

En het bleef opvallend stil in de pers rond Max Verstappen. Voor zover ik heb kunnen zien is er niet één Formule 1-journalist begonnen over Max’ leeftijd of over de druk van het rijden bij een topteam. Blijkbaar is dat gezeur voorbij. Je kunt een coureur die veertien dagen eerder een Grand Prix won, op geen enkele wijze meer in twijfel trekken. Zo veel heeft het afgelopen mislukte weekeinde in Monaco wel duidelijk gemaakt. Verstappen is een arrivé, hij is in een andere league terechtgekomen en krijgt van iedereen, ook van de journalisten, een navenante behandeling.

standnamonaco

Uiteraard vielen er in de pers woorden als ‘leerproces’, ‘ruwe diamant’ en ‘ervaring opdoen in Monaco’. Dat zijn terechte opmerkingen. Max leert van zijn drie crashes in de straten van het prinsdom en zal volgend jaar niet dezelfde fouten maken. Monaco is nou eenmaal een baan die je niet alleen op basis van overvloedig talent onder de knie krijgt. Kilometers maken, kilometers maken. Wat dat betreft is het jammer dat hij nu twee jaar achter elkaar uitvalt.

Het contrast is natuurlijk groot. Veertien dagen geleden reed hij op de baan die hij als zijn broekzak kent. Ik heb het even teruggezocht, maar tijdens de wintertests van 2015 en 2016 stuurde Max zijn Toro Rosso in totaal 983 keer in de rondte. Dat hij zijn eerste Grand Prix voor Red Bull op Barcelona reed, was een groot voordeel. Groot nadeel was echter dat na Barcelona Monaco kwam, een baan waar hij misschien wel de minste kilometers gedraaid heeft van alle circuits, maar waar je juist de meeste zou willen rijden, omdat het circuit geen centimeter pardon kent. Op Barcelona rijd je na zo’n uitglijder als op Massenet gewoon verder, in Monaco hang je in de vangrail.

Ook de teamleiding van Red Bull bleef opmerkelijk kalm. Er zal binnenskamers best een stevig woordje gesproken zijn, maar het team heeft eerder duidelijk laten weten dat Max de tijd krijgt om te leren en de rustige reacties op zijn capriolen zijn daar wel het bewijs van. Bovendien liet Verstappen voor zijn crash, zeker op de intermediates, wat de Engelsen ‘blistering pace’ zouden noemen, zien. Ik heb een aantal ronden vol ongeloof naar de rondetijden op mijn iPad zitten kijken, maar hij was toch echt minstens drie tot vier seconden per ronde sneller dan het hele veld voor en achter hem.
Zowel teamleiding bij monde van Christian Horner als de pers hadden toch lof voor Verstappen. Hij liet weer een paar mooie inhaalacties zien, maar daar heb je niet zo heel veel aan als je vervolgens voor de tweede keer in een weekeinde bij Massenet je bolide in de vangrail parkeert.
Over twee weken in Canada weer nieuwe kansen. Ik hoop dat na de up en de down er weer een up volgt, want anders zou het gezeur over leeftijd en druk van een topteam zomaar opnieuw kunnen beginnen. En dat gezeur, daar heb ik zo genoeg van.
(zie ook: Kan Max Verstappen de druk van het rijden bij een topteam aan?)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s