De NOS en de Formule 1, het is even wennen

Het zijn lastige tijden voor die media die de Formule 1 al jaren zien als iets waar je maar beter geen aandacht aan kunt besteden. De tijden dat bijvoorbeeld de Volkskrant geen letter vuil maakte aan de racerij ligt nog niet eens zo ver achter ons. Ik had destijds een abonnement op die krant, ondanks het linkse taboe op de sport die ik zo fascinerend vind. Tenzij er doden vielen natuurlijk, dan heette het nieuws en werd erover bericht. Alsof de krant zichzelf legitimeerde voor het niet schrijven over de Formule 1. Want er vallen doden…

monaco

Ook de NOS heeft de afgelopen weken ergernis bij mij opgewekt. De publiekste van de publieke omroepen wekt al tientallen jaren de indruk dat de Formule 1 een sport is die niet interessant genoeg is om al te veel aandacht aan te schenken. ‘Dat boeit onze kijkers toch niet’, moet het linksige establishment bij de NOS destijds gedacht hebben. En dat standpunt mag je hebben. Schaatsen en wielrennen is ook leuk en vooral de laatste kijk ik graag naar.

Dan is het toch even schrikken als die dekselse Max Verstappen ineens de Grand Prix van Spanje wint en er 1,1 miljoen Nederlanders gekeken hebben. Dat verleidde NOS-directeur Jan de Jong tot de uitspraak dat het eigenlijk vreemd is dat de Formule 1 niet op het open net te zien is. Ik viel bijna van mijn stoel van verbazing en van het lachen. Eerst jarenlang een sport niet serieus nemen en als er een Nederlander wint het ineens op het open net willen hebben hebben. ‘Niet janken’, zou mijn dochter zeggen, die haar mening altijd nogal klaar heeft.

Begrijp me goed, ik snap het volkomen dat de NOS zich niet gemengd heeft in de contractonderhandelingen om de Formule 1 te mogen uitzenden. Er is veel geld mee gemoeid en ik snap het volkomen dat ze daar geen publieke centjes voor in willen zetten. Maar ga dan niet na de eerste Grand Prix-overwinning van Max lopen dreinen dat je het spektakel eigenlijk zelf had willen uitzenden. Is niet geloofwaardig.

Ze hebben bij de NOS wel begrepen dat er iets moest veranderen in hun benadering van de Formule 1. Louis Dekker werd vrijgemaakt om zich uitsluitend op Max’ verrichtingen in de racerij te richten. Hij was dan ook de afgelopen dagen in Monaco aanwezig. Het is wel tekenend dat Dekker geen sportredacteur is, maar economiejournalist die de Formule 1 er een beetje bij deed.
De sportredactie van de NOS moet ook duidelijk nog wat op toeren komen wat de Formule 1 betreft, in ieder geval de internetredactie. Dat men een enorme informatieachterstand heeft bleek afgelopen zaterdag na de door Max verprutste kwalificatie. De NOS zette een bericht op de site dat het allerminst zeker was of Verstappen wel mocht starten, want hij had niet voldaan aan de 107-procentsregel. In de tweet die verstuurd werd om de aandacht op het bericht te vestigen stond de opmerking: Hoe het zit leest u op onze site met een link naar het bericht. Maar het was vooral de NOS die niet begreep hoe het zit en hoe deze regel werkt. Pijnlijke misinformatie.

Ik ben erg benieuwd naar de NOS-berichtgeving van de komende maanden. Zou Louis Dekker ook weer in Canada mogen opduiken, of zeggen ze bij de NOS na de teleurstelling van Monaco: ‘Het is toch wel een beetje duur hè… En dan rijdt hij ook nog tegen de vangrail aan’. Ik hoop dat de NOS bewijst dat de huidige aandacht voor de Formule 1 serieus is en van lange adem, want anders gaat het sterk op incidentenjournalistiek lijken. En als Dekker zich voorlopig niet meer met de economie hoeft te bemoeien, zal het met Max ook wel goed gaan.

 

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “De NOS en de Formule 1, het is even wennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s